#RoadtoEnschede: Wat een week!

Wat een week. En dan heb ik het niet over mijn trainingsweek, maar over het coronavirus. En dan vooral over de ontwikkelingen op het gebied van het afgelasten van grote hardloopevenementen.


Ik blijf hier even weg van de vraag of een bepaald evenement wel of niet afgelast zou moeten worden, want dat laat ik graag over aan mensen die ervoor doorgeleerd hebben. Zoals we, als Oranje speelt, 17 miljoen bondscoaches hebben, lijkt het nu wel of we 17 miljoen longartsen hebben. Maar goed, daar gingen we het dus niet over hebben.


Even terug naar die evenementen. Het begon allemaal in het Verre Oosten met de marathons van Hong Kong, Pyongyang en Tokyo: allemaal afgelast. De halve van Parijs? Afgelast. De hele van Parijs? Afgelast. Rome? Afgelast.


Op moment van schrijven lijkt het erop dat Rotterdam ‘gewoon’ doorgaat. Dat belooft veel goeds voor de rest van de Nederlandse marathons. Hoe kleiner de marathon, hoe groter de kans is dat ze doorgaan, gok ik. Maar goed, zoals gezegd ben ik geen dokter en heeft speculeren over iets ongrijpbaars als een virus weinig zin.


De reden dat ik me er toch druk om maak is dat ik zelf op 19 april de marathon van Enschede ga lopen. Na een tijd weinig gesport te hebben ben ik vorig jaar april, in het avontuur gestapt om mezelf in een jaar klaar te stomen voor een SUB-3 marathon.


Nu, in het zicht van de haven, zou het wel heel zuur zijn als alle marathons om dit ook daadwerkelijk te gaan doen worden afgelast. Maar goed, so far so good. Daar houd ik me maar aan vast.


En zo niet, dan heb ik al besloten dat ik hem op eigen houtje ga lopen. Ik zie het al helemaal voor me: de route online uitstippelen, een begeleider met eten en drinken mee laten fietsen en alsnog eruit gooien waar ik het afgelopen jaar zo hard voor heb gewerkt. Je merkt: niet lopen is geen optie.


De komende tijd zal ik elke week een update sturen over mijn #RoadtoEnschede. Om er maar gelijk een hashtag tegenaan te gooien.


Dit is hoe mijn programma er vanaf komende week uitziet:


Week 11: Opbouwweek (78 km) Week 12: Raceweek: Halve van Amstelveen Week 13: Rustweek (ongeveer 50 km) Week 14: Zwaarste week (80+ km) Week 15: Taperweek 1 Week 16: Taperweek 2 en op zondag: RACEDAY


In Amstelveen wil ik een PR op de halve lopen. Op dit moment is dat 1:22:15 en ik wil graag 3:50 min/km lopen, waarmee ik uitkom op ergens in de 1:20. Dat zou fantastisch zijn en zou me ook enorm helpen richting mijn grote doel: SUB-3 op de hele.


Nadat mijn eerste marathon totaal mislukte marathon (op een schema van 3:30 uur ging ik na 39 km K.O. en belandde ik in het ziekenhuis), liep ik tijdens mijn tweede marathon 3:14:41 en nu moet er dus weer een kwartier af. Een ambitieus doel, maar ik heb zeker het gevoel dat ik het ga halen.


Hoe is het met jouw plannen op het gebied van voorjaarsmarathons? Gaat hij door en zo nee, ga je een alternatieve zoeken?

Hi! Mijn naam is Job Pennekamp en ik ben hardloper en schrijver. Ik heb twee marathons gelopen en ben momenteel aan het trainen voor mijn derde, die ik op 19 april in Enschede zal lopen. Je kan me kennen van mijn boek 'Nooit meer bananen', dat over mijn eerste twee marathons gaat. Meer info over het boek vind je hier. Dit soort blogs als je hierboven hebt gelezen stuur ik ook per mail, net als andere updates, boekfragmenten en toffe hardloopdingen die ik online tegenkom. Wil je deze ook ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

Recente blogposts

Alles weergeven

Boekfragment 'Van Colombo tot corona': Thailand!

Veel tijd om te treuren om ons vertrek van Bali hadden we niet, want het volgende avontuur stond alweer voor de deur: Thailand. Chiang Mai, om precies te zijn. Ook hier zouden we voor langere tijd ‘wo

#Boekfragment: KM 21 - De stilte

Nadat ik de drinkpost ben gepasseerd valt me direct op dat er aan deze kant van de brug niet meer wordt gepraat. Of, beter gezegd, er wordt niet meer gekletst. Dat was een paar kilometer geleden wel a