#Boekfragment: KM 21 - De stilte

Nadat ik de drinkpost ben gepasseerd valt me direct op dat er aan deze kant van de brug niet meer wordt gepraat. Of, beter gezegd, er wordt niet meer gekletst. Dat was een paar kilometer geleden wel anders. Zelfs die paar gekken die in een soort carnavalsoutfits deze marathon lopen, lijken aan deze kant van de Amstel een stuk minder in een carnavalsstemming te zijn.


Dat is goed voor mijn eigen zelfvertrouwen, want het feit dat zij in zo’n outfit de hele rit zo blij kunnen doen, terwijl ik onzeker ben over zo ongeveer alles wat er vandaag kan gebeuren, maakt me zo mogelijk nog onzekerder.


Waar aan de andere kant van de Amstel dus nog uitgebreid gekeuveld werd, lijkt het aan deze kant wel alsof ik in een stiltecoupé ben beland. Het enige geluid dat constant aanwezig is komt van schoenen die op het asfalt landen. Het klinkt als een constant tromgeroffel, maar dan gedempter. Subtieler. Mooier.


Als er een moment van de marathon zou zijn dat ik zou willen vastleggen, dan zou dit het zijn. Het geluid van de schoenen op het asfalt, de locatie, het zonnetje, de concentratie, de frisse ochtendlucht, alles klopt. Dit moment heeft alles in zich om ingelijst te worden.


Terwijl ik dit moment zo lang mogelijk probeer vast te houden, word ik gestoord door het steeds dichterbij komende geluid van een DJ, al gun ik hem die titel eigenlijk niet. Deze debiel blèrt door de microfoon dat we bijna halverwege zijn en dat het er goed uitziet, terwijl hij boven de muziek uit probeert te komen.


Het irriteert me. Ik hoef van hem niet te horen of het er wel of niet goed uitziet wat wij hier laten zien. Ten eerste omdat de kans dat hij dit oprecht kan beoordelen minimaal is en ten tweede omdat iemand die deze muziek draait zijn recht van spreken überhaupt bij voorbaat al heeft verloren.


De overgang van het ene naar het andere geluid voelt als een overgang van een natuurdocumentaire met David Attenborough als voice-over naar een kermis.


Maar wie ben ik om met dit soort arrogante gedachten aan te komen zetten? De DJ staat er, dus er zullen wel mensen zijn die zijn aanwezigheid kunnen waarderen en hij bedoelt het ongetwijfeld goed. En misschien is hij zelf ook wel een loper. Zou kunnen. Liberaal als ik ben, accepteer ik het maar voor wat het is en loop ik snel door.

Recente blogposts

Alles weergeven

Boekfragment 'Van Colombo tot corona': Thailand!

Veel tijd om te treuren om ons vertrek van Bali hadden we niet, want het volgende avontuur stond alweer voor de deur: Thailand. Chiang Mai, om precies te zijn. Ook hier zouden we voor langere tijd ‘wo

#RoadtoEnschede: Wat een week!

Wat een week. En dan heb ik het niet over mijn trainingsweek, maar over het coronavirus. En dan vooral over de ontwikkelingen op het gebied van het afgelasten van grote hardloopevenementen. Ik blijf h