#Boekfragment: KM 21 - De stilte

Nadat ik de drinkpost ben gepasseerd valt me direct op dat er aan deze kant van de brug niet meer wordt gepraat. Of, beter gezegd, er wordt niet meer gekletst. Dat was een paar kilometer geleden wel anders. Zelfs die paar gekken die in een soort carnavalsoutfits deze marathon lopen, lijken aan deze kant van de Amstel een stuk minder in een carnavalsstemming te zijn.


Dat is goed voor mijn eigen zelfvertrouwen, want het feit dat zij in zo’n outfit de hele rit zo blij kunnen doen, terwijl ik onzeker ben over zo ongeveer alles wat er vandaag kan gebeuren, maakt me zo mogelijk nog onzekerder.


Waar aan de andere kant van de Amstel dus nog uitgebreid gekeuveld werd, lijkt het aan deze kant wel alsof ik in een stiltecoupé ben beland. Het enige geluid dat constant aanwezig is komt van schoenen die op het asfalt landen. Het klinkt als een constant tromgeroffel, maar dan gedempter. Subtieler. Mooier.


Als er een moment van de marathon zou zijn dat ik zou willen vastleggen, dan zou dit het zijn. Het geluid van de schoenen op het asfalt, de locatie, het zonnetje, de concentratie, de frisse ochtendlucht, alles klopt. Dit moment heeft alles in zich om ingelijst te worden.


Terwijl ik dit moment zo lang mogelijk probeer vast te houden, word ik gestoord door het steeds dichterbij komende geluid van een DJ, al gun ik hem die titel eigenlijk niet. Deze debiel blèrt door de microfoon dat we bijna halverwege zijn en dat het er goed uitziet, terwijl hij boven de muziek uit probeert te komen.


Het irriteert me. Ik hoef van hem niet te horen of het er wel of niet goed uitziet wat wij hier laten zien. Ten eerste omdat de kans dat hij dit oprecht kan beoordelen minimaal is en ten tweede omdat iemand die deze muziek draait zijn recht van spreken überhaupt bij voorbaat al heeft verloren.


De overgang van het ene naar het andere geluid voelt als een overgang van een natuurdocumentaire met David Attenborough als voice-over naar een kermis.


Maar wie ben ik om met dit soort arrogante gedachten aan te komen zetten? De DJ staat er, dus er zullen wel mensen zijn die zijn aanwezigheid kunnen waarderen en hij bedoelt het ongetwijfeld goed. En misschien is hij zelf ook wel een loper. Zou kunnen. Liberaal als ik ben, accepteer ik het maar voor wat het is en loop ik snel door.

Recente blogposts

Alles weergeven

Lopen zonder horloge (ProRun, 08-01-2021)

Wanneer ik dit schrijf, is het zondag 3 januari. De feestdagen zitten er weer op, de oliebollen hebben goed gesmaakt en zoals zoveel mensen ben ook ik bezig met goede voornemens. En op hardloopgebied

Wijsheid komt met de jaren (ProRun, 12-12-2020)

Twee dingen die ik enorm graag doe zijn hardlopen en schrijven. Dus hoe tof is het dat ik vanaf nu op ProRun om de week een hardloopblog mag schrijven?! In deze eerste blog vertel ik iets meer over me

Mijn nieuwe boek is uit!

Deze week is mijn nieuwe marathonboek ‘Van Colombo tot corona: mijn weg naar een sub-drie marathon’ uitgekomen. Dit boek is het vervolg op mijn eerste marathonboek ‘Nooit meer bananen’ en in dit artik